Provocatief Coachen

Provocatief Coachen

Liefdevol plagen met luchtige diepgang. Dat is hoe ik mijn werk als provocatief coach het beste kan omschrijven. Zwakke punten worden tot een dramatisch dieptepunt gebracht of juist enorm opgehemeld. Liefdevol uitlachen, beledigen en op een voetstuk staan komen allemaal voorbij tijdens een provocatief coachgesprek.

Liefdevol confronteren

Confronterend? Ja dat is het. Je bent echter niet voor niets op zoek naar een coach. Reflecteren op jezelf is nu eenmaal confronterend. Als coach ga ik ervanuit dat ik niks zeg wat je nog niet zelf bedacht hebt, of niet aankan. Vanuit een liefdevolle verbinding en respect prikkel ik je om los te komen van negatieve gedachten en overtuigingen, die je blokkeren om een volgende stap te zetten.

Humor, relativering en acceptatie

Die maakbaarheid van het leven waarin iedereen maar gelukkig en in balans moet zijn is een illusie. Het leven is gewoon ook weleens klote, dat is de realiteit. In provocatief coachen mag alles er zijn. De hilarische benadering van het probleem biedt ruimte voor relativering en acceptatie. Soms is het ook gewoon heerlijk om even heel hard om je eigen problemen te lachen…

Is dit iets voor jou?

Ben je eigenwijs en denk je de oplossing vaak zelf het beste te weten? Krijg je kriebels van die standaard coachvragen hoe je je ergens bij voelde? Dan is deze vorm van coaching zeker iets voor jou. Voel je weerstand bij het lezen van deze tekst? Ook dan kan provocatief coachen weleens heel effectief zijn!

Het ontstaan van provocatieve coaching

Provocatieve coaching is een methode die bestaat uit een combinatie van humor, warmte en uitdaging. De Iers-Amerikaanse Frank Farelly stelde in de jaren zestig vast dat mensen sneller tot verandering kwamen door hen in een soort verzetsmodus te krijgen in plaats van hen met eindeloos empathisch gehum gelijk te geven. Toen hij hierdoor zelf ook meer plezier in zijn werk ervaarde, besloot Farelly te gaan experimenteren met wat hij zelf omschreef als provocatieve protest therapie. Oftewel, liefdevol plagen met luchtige diepgang. Zijn gedachtengoed werd opgepikt door de Nederlanders Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander. Zij hebben de provocatieve stijl verder uitgewerkt op maat van de Europese markt.

Klaar met het “mee-gehum?”

Je hebt geen behoefte meer aan het therapeutisch mee-gehum, zalvende woorden, eindeloos begrip voor de lastige situatie of het maken van een aquarel tekening om te verwerken dat je vroeger geen driewieler had. De excuses en uitvluchten zijn op. Het is tijd om er nu echt iets aan te gaan doen!!

Afhankelijk van hoe boeiend je kunt vertellen, duurt een sessie maximaal een uur. Neem bij twijfel gerust contact met op om te testen of je ‘veranderingsgeschikt’ bent.

Ik wil een afspraak maken

  • “Provocatieve coaching is een nieuwe methode die bestaat uit een combinatie van humor, een goed contact en uitdaging”